Monday, April 24, 2006

Anonieme getuige

De advocaten in de zaak Holleeder beklagen zich erover dat ze geen toegang krijgen tot de volledige verklaring die de anonieme getuigen hebben afgelegd. In plaats daarvan zijn ze verontwaardigd, en sommigen verlaten zelfs voortijdig het verhoor. Een eerlijk proces zou niet worden gewaarborgd.

Misschien is dat zo. Maar iedereen die La Piovra heeft gezien, weet wel beter. De geweldige Italiaanse serie uit de jaren ‘80 over de mafia. Had je na het bekijken van The Godfather wellicht nog een romantisch beeld, na het zien van La Piovra weet je wel beter. De harde, rauwe werkelijkheid is nietsontziend. Getuigen worden zonder pardon opgeruimd, tot in de gevangenis aan toe. Ik denk dat de rechter-commissaris in Amsterdam die serie nog eens goed heeft bekeken voordat hij zijn strategie bepaalde. Zal mij niet gebeuren, zal hij hebben gedacht.

Toch werd vorige week donderdag een Amsterdamse cafébaas omgelegd, en uitgerekend morgen zal de laatste overgebleven getuige geen verklaring afleggen. Zou het dan toch…