Monday, February 27, 2006

De Spelen van Smeets

De Spelen waren natuurlijk prachtig, maar daar wilde ik het nu even niet over hebben. Aartsvader Smeets, hij maakte het deze keer wel erg bont. Behalve de over het algemeen tenenkrommende gesprekken in Café Torino (Erben Wennemers werd een stevig trauma aangepraat, zakte zowat onder de tafel en heeft vermoedelijk jarenlange therapie nodig om daar weer een beetje bovenop te komen), waren daar de niet om aan te horen dialogen met Ria Visser. Met weemoed dachten we terug aan de tijd met Leen Pfrommer.
"Hilbert jongen, je moet nog een rondje!"
Historische woorden op een historisch moment. Smeets had het destijds niet meteen in de gaten, dat Hilbert er een rondje te vroeg mee ophield. Maar dat terzijde.
De apotheose kwam tijdens de sluitingsceremonie. Smeets vatte de Spelen nog eens samen. Hij had de hele periode in de stad Torino doorgebracht en was daar duidelijk gefrustreerd over. Het "Olympisch gevoel" was er niet. In de stad deed iedereen gewoon "zijn ding" en van de Spelen merkte je niet veel. Ja, denk ik dan, als er in Amsterdam in het Olympisch Stadion iets gaande is, merken we daar in de stad ook niet zoveel van, maar goed. Smeets draafde door. De Italianen liepen niet warm voor de Spelen, in de koffiebars was er niets van te merken, en de Gazetto dello Sport zette pas in de tweede week het schaatsen op de voorpagina. Co-presentator Ten Napel nam het gelukkig nog een beetje voor Italië op (zal wel met zijn naam te maken hebben), maar die had dan ook lekker in de bergen gezeten tussen de skiërs en langlaufers. Hij prees -terecht- de passie van de Italianen. Nou kun je over Ten Napel ook zeuren (elke skiër neemt in de tweede run altijd "alle risico's"), maar dat was hem hierdoor direct vergeven. Smeets was echter onvermurwbaar. De sluitingsceremonie, zo orakelde hij, was slechts op één van de Italiaanse zenders te zien. Alweer een aanwijzing dat de Italianen er niet warm voor lopen. Ik zapte ter controle direct even naar Nederland 1 om te kijken of wij Nederlanders het dan beter doen. Geen sluitingsceremonie. Nederland 3? Ook niet. De commerciëlen dan? Niets! Ook in Nederland was het spektakel alleen te zien op Nederland 2.
Laten we hopen dat het straks met de Tour de France gewoon over fietsen gaat.